Brooddeeg rijzen

 

Wanneer je brood gaat bakken is het altijd nodig om dit deeg te laten rijzen. Als je dit niet zou doen zou het brood veel te vast worden. Door het deeg te laten rijzen geeft je de gist namelijk de tijd om koolzuurgas te vormen. Dit koolzuurgas vorm belletjes in het deeg, dit is de luchtigheid die je in brood ervaart. Ik gebruik eigenlijk altijd gedroogde gist. Dit kan je gewoon in de supermarkt kopen en het is heel lang houdbaar. De gist werkt beter onder bepaalde omstandigheden. Hieronder lees je hoe je deeg het beste rijst en hoe je dit voor elkaar krijgt. 


Theoretisch

Warmte

Gist werkt het beste op een temperatuur van ongeveer 35 graden Celsius. 

Voeding

Gist heeft voeding nodig om koolzuurgas te kunnen vormen. Glucose (ook wel suikers) is voeding van gist. In een zoet brooddeeg voeg je deze suiker toe. Maar ook een hartig brood moet rijzen. Dit gebeurt doordat het zetmeel uit de bloem ook omgezet kan worden in glucose. Zo is er ook in een hartig deeg voeding voor de gist, en kan het deeg dus rijzen.  

Vocht

Vocht helpt om vorming van glutenstrengen te bevorderen. Hierdoor wordt het deeg elastisch en houdt het de lucht beter vast. Ook gaat het uitdroging van het deeg tegen.  

Praktisch

1. Laat de gist voordat je het gebruikt actief worden. Dit kan je doen door het vocht dat je gebruikt (melk of water) handwarm te maken en de gist hier aan toe te voegen. Wanneer je brood suiker bevat kan je dit ook (gedeeltelijk) aan het vocht toevoegen. Zorg er voor dat je water niet te warm is, dit doodt de gist. Je ziet dat er bubbeltjes ontstaan in het vocht. Dan is het klaar om gebruikt worden.  

2. Vermijd direct contact tussen het gist en het zout. Het zout kan er voor zorgen dat de gist minder goed of niet meer werkt. meng het zout dus goed door de bloem heen zodat het niet in direct contact komt met de gist. 

3. Zorg voor een elastisch deeg. Dit kan je doen door het deeg goed door te kneden voordat je het laat rijzen. Hierdoor vormen zich glutenstrengen in het deeg die zorgen voor elasticiteit. Wanneer het deeg niet elastisch is kan het koolzuurgas dat door de gist wordt gevormd ontsnappen uit het deeg. Een elastisch deeg houdt dit tegen. 

4. Laat het deeg op een warme plek rijzen. Ik kies er altijd voor om de kom met deeg in een bak met warm water (ong. 37 graden Celsius) voor de verwarming te zetten. Dek de kom en de bak zo veel mogelijk af zodat het zijn warmte behoudt. 

5. Laat het deeg op een vochtige plek rijzen. Als je het deeg laat rijzen in een bak met warm water zorg je al voor een vochtige omgeving. Daarnaast kan je ook de theedoek waarmee je de kom afdekt besprenkelen met water.

6. Kneed of vervorm het deeg niet meer voor het bakken. Sommige degen laat je meerdere keren rijzen. Zorg ervoor dat je het deeg niet meer hoeft te kneden of vervormen voordat het de oven in gaat. Dit betekent dat je het deeg voor de laatste keer laat rijzen in het blik of op de bakplaat. 

Helpen de tips je om je brooddeeg beter te laten rijzen?

Reactie plaatsen

Reacties

Carlos Buyse
2 jaar geleden

Wat is het beste voor deeg de laten rijzen

Nadine
2 jaar geleden

Deeg rijst het best in een warme en vochtige omgeving. Plaats de kom met deeg bijvoorbeeld in een teil warm water en dek het af met een vochtige theedoek.

Heel veel succes!