Appelkruimel cake

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Deze lekkere cake bestaat uit 4 mooie lagen: een krokante appeltaartbodem, een zachte cake, appels & rozijnen, en een kruimel topping. Daarnaast is hij heel geschikt om dit te bakken voor een groter gezelschap. Dit recept is namelijk voldoende voor 15 personen. Ook heerlijk met een toefje slagroom ;)

 

  • Snijd de boter in blokjes en voeg deze, samen met alle andere ingrediënten voor het deeg, toe aan een kom. 
  • Mix dit met een elektrische mixer, of snijd met 2 messen de blokjes boter in nog kleinere stukjes en kneed vervolgens met de hand.
  • Stop met kneden voordat het deeg een bal heeft gevormd. Verwijderen 150 gram deeg kruimels en zet deze apart. 
  • Kneed het deeg verder door tot een bal ontstaat.
  • Verdeel het deeg over de bodem van een ingevette hoge bakvorm of braadslee. Ik gebruikte een vorm van 28x20,5 cm en 7 cm hoog
  • Laat het deeg rusten in de koelkast. 

 

  • Zorg ervoor dat de roomboter voor de cake op kamertemperatuur is. 
  • Mix de boter samen met de kristalsuiker door.
  • Klop één voor één de eieren door de boter en suiker. Voeg het volgende ei pas toe als het vorige is opgenomen.
  • Voeg het zelfrijzend bakmeel toe. Voeg ook het zout en de citroenrasp toe.
  • Mix dit tot een glad cakebeslag.
  • Giet het cakebeslag op de koekbodem.

 

  • Was de rozijnen.
  • Schil de appels en verwijder de klokhuizen.
  • Snijd de appel in stukjes van ongeveer 0,5 bij 0,5 cm. 
  • Doe de citroensap over de appel om bruin worden te verminderen. 
  • Meng de rozijnen, de suiker, Maïzena/custardpoeder en de kaneel door de appels heen. 
  • Verdeel dit appel mengsel over het cakebeslag. 
  • Verdeel daarna de kruimels over de appeltjes.
  • Bak deze appelkruimel cake in een voorverwarmde over van 160 graden Celsius voor 90 minuten. 

 

Ingrediënten

Koekbodem en kruimellaag

400 gram zelfrijzend bakmeel

200 gram witte basterdsuiker

250 gram koude roomboter

1 ei

snufje zout

 

Cake

150 gram roomboter

150 gram kristalsuiker

3 eieren

150 zelfrijzend bakmeel

Snufje zout

Rasp van 1 citroen

 

Vulling

80 gram (blanke) rozijnen

3 grote appel (bijv. jonagold of goudrenet)

sap van 1/2 citroen

1 el Maïzena of custardpoeder

50 gram kristalsuiker

kaneel naar smaak